Stroopfabriek Thomsin

 • Siroperie thomsin cajots
 • Siroperie thomsin
Siroperie thomsin cajotsSiroperie thomsin

Bij Thomsin zit de stroop in de familie sedert 1884. De bereidingswijze wordt van vader op zoon doorgegeven. Ze past zich hier en daar wat aan aan de moderne technieken en aan nieuw verworven kennis.

Tot op vandaag blijft het seizoensactiviteit in nevenactiviteit aan het beroep van schrijnwerker.

Bij het binnenkomen van stroopmakerij wordt u verwelkomd door een oude hydraulische pers uit het begin van de 20ste eeuw. Met een kracht van 400 kg/cm² perst ze zachtjes het sap uit de appelen en peren die heel de nacht hebben gekookt. Aan de zijkant zijn er twee stookplaatsen op hout en steenkool waarop koperen kuipen staan met speciale deksels, die als grappige hoeden boven op de ketels zijn geplaatst en die het overlopen verhinderen. Heel de installatie is nog altijd volledig ambachtelijk. De stroopketels worden met katrollen van het vuur genomen, en met een soort koperen spatel, de ‘mahette’ zoals men in het Waals zegt, wordt de stevigheid van het mengsel gecontroleerd. Ook de grote koperen pollepel, de houten emmer en de brede koelbak van weleer worden nog gebruikt.

De term traditie is hier geen loos begrip.

Het kooksel van de ene dag zal niet hetzelfde zijn als dat van daags nadien. De atmosferische druk, de windrichting, de temperatuur … veel verschillende parameters beïnvloeden het resultaat van bijna 24 uur bereiding.

De stroop heeft een unieke smaak. De hoge kooktemperatuur (bijna 300°C ) karameliseert de suikers in de vruchten en zorgt daardoor voor een uitzonderlijk aroma.

Eens in zijn kleine glazen potje met gouden etiket, wordt de stroop ter plaatse verkocht. U kunt ze verder ook verkrijgen op markten in de streek, in Durbuy (Confitures Saint-Amour), in de kaasmakerij ‘Fromagerie du Vieux Moulin’ in Herve, aan het viswater ‘La commanderie’ in Sint-Pietes-Voeren …

 • Categorie :
  • Alcoholvrije dranken, siropen
  • Siroop
 • Talen van bezoek :
  • Frans
 • Uitrusting/Services :
  • Markten, jaarmarkten..
loading
Route naar :
9 Les Margarins
4890
Thimister-Clermont
GPS adres
latitude : 50.6673
Lengtegraad : 5.83788
SLUITEN
De verlichte velden zijn aangeduid met een sterretje*
Mijn aanvraag
Mijn Gegevens
Je kunt zich ook aanmelden voor een van onze onderstaande extra diensten :
Bevestig je verzoek aub :
Volgens de Wet n° 78-17 van 06 januari 1978 van de Franse Nationale Commissie voor Informatica en Vrijheden (CNIL) over informatica, bestanden en vrijheden (artikel 36), kan de houder van het recht op kennisneming en waarvan informatie over hem incorrect, onvolledig, onduidelijk of gewijzigd is, of waarvan het gebruik, de communicatie of de bewaring verboden is, eisen dat deze informatie wordt gecorrigeerd, aangevuld, verduidelijkt, bijgewerkt of verwijderd. Gelieve dit in onderstaand formulier aan te geven indien u dit recht wil uitoefenen.
Personalia's
9 Les Margarins
4890
Thimister-Clermont
Telefoon : +3287446011
Mob : +33 +32478283182
 • Gesproken talen :
  • Frans