De sportevenementen in de provincie Luik

De provincie Luik is een goede bekende van sportliefhebbers. In de provincie Luik worden namelijk diverse internationale sportevenementen gehouden. Diverse beroemde wielerkoersen zoals de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, de Grote Prijs van de Formule 1, de Condrozrally of Jumping International.


De provincie Luik en de wielersport: een lange liefdesgeschiedenis

Deze romance tussen de fiets en de regio Luik begon lang geleden... De onvoorwaardelijke liefde tussen deze twee is vooral te zien in de ronde Luik-Bastenaken-Luik.

Deze wielerkoers van 260 km, ontstaan in 1892, is een van de zwaarste en meest prestigieuze klassiekers van het seizoen, maar vooral de oudste. En daarom wordt deze koers “la Doyenne” genoemd. De bekendste wielrenners hebben deze klassieker op hun naam geschreven, zoals Eddy Merckx, Moreno Argentin, Alejandro Valverde en Bernard Hinault.

De Waalse Pijl is een jongere koers, maar ook deze wedstrijd willen alle renners graag op hun naam schrijven. De finish op de steile Muur van Hoei zorgt altijd voor een spannende strijd tussen de beste klimmers.

Naast deze twee legendarische wielerwedstrijden die hier jaarlijks worden gehouden, ontvangt de provincie Luik ook regelmatig de grote wielerrondes en dan vooral de Tour de France. Het een na grootste sportevenement ter wereld, La Grande Boucle, oftewel de Ronde van Frankrijk, zal Luik ook in 2017 weer aandoen. Iedereen herinnert zich nog de Grands Départs van 2004 en 2012, maar laten we niet vergeten dat er 16 keer is gestart in de provincie Luik, 15 keer gefinisht, en dat er 3 tijdritten zijn gereden. Over een liefdesgeschiedenis gesproken…


De passie voor mechanische sporten is overal aanwezig in de provincie Luik

De onmiskenbare motor van de autosport in de provincie Luik en in België is uiteraard het Circuit van Spa-Francorchamps. Dit circuit, dat door teams en coureurs wordt beschouwd als het mooiste circuit ter wereld, is het toneel van diverse internationale wedstrijden. Zoals de Grote Prijs van de Formule 1, de 24 uur van Spa, de 6 H WEC of de 25 H VW Fun Cup.

Maar de autosport beperkt zich niet tot het Circuit van Spa-Francorchamps. In de provincie Luik worden nog andere bekende wedstrijden gereden, zoals de Condrozrally, het hoogtepunt op de Belgische rallykalender. Dit evenement in Hoei trekt jaarlijks de beste Belgische coureurs, maar ook grote internationale namen zoals Marku Allen, Sébastien Loeb, Sébastien Ogier, Peter Solberg of Kris Meeke en Craig Breen. Andere belangrijke rally-evenementen die in België plaatsvinden zijn, hoewel minder bekend, Spa Rally en East Belgium Rally.


Ruiters en paardenliefhebbers gaan naar de Jumping International

De beste internationale ruiters gaan de strijd aan met de beste Belgische vertegenwoordigers. Dit wereldberoemde ruiterevenement vindt plaats in de Halles des Foires in Luik. Geniet van de wedstrijden, de grote paardenshow, het dorp van 3500 m2 en de gezellige sfeer.


Andere grote sportevenementen

Maar er zijn meer sportevenementen die in de provincie Luik worden georganiseerd. Zoals atletiek, met de Internationale Atletiekmeeting, of tennis met diverse Davis Cup-wedstrijden in de Country Hall in Luik.


Trek uw sportschoenen aan en loop mee

Liefhebbers van joggen en hardlopen, opgelet! Gedurende het jaar worden er diverse hardloopevenementen georganiseerd in de omgeving van Luik, Verviers, Spa of Hoei. Enkele bekende evenementen: Challenge Condruzien, 15 km van Luik, Grand Jogging van Verviers of Hoei Night Run