Oud Kasteel van Rahier

 • AncienChâteauRahier

Hendrik van Gelderland, Prins van Luik en Stavelot, nommeerde in 1255 Antoine de Rahier als marshal van zijn troepen om hem te helpen in de strijd tegen de Luikse opstandelingen. Als beloning voor bewezen diensten, ontvingen de Heren van Rahier leengoederen, niet alleen in hun eigen gemeenschap, maar ook in het graafschap van Logne en het Prinsdom Luik.

In 1287 wordt voor het eerst melding gemaakt van een « Mayeur » van Rahier, genaamd Godefroid (misschien de zoon van Antoine van Rahier). De « Mayeurie » in Rahier, is een bolwerk van de abt van Stavelot, die van generatie op generatie wordt doorgegeven en in dezelfde familie zal blijven tot het einde van het Oude Regiem. De Heren van Rahier bouwen een « versterkt woonhuis » dat steeds belangrijker zal worden en uiteindelijk een kasteel wordt. Ze hebben tevens, naast het kasteel, een kapel gebouwd welke de dorpskerk werd. Het terrein rond de kerk en het kasteel maakten deel uit van het leengoed van Rahier. De boeren werden gedwongen om hun huizen verder weg te bouwen, in de gehuchten Martinville en Froidville, en nog verder in Meuville en Xhierfomont. Op hun leengoederen bezitten de Heren van Rahier twee boerderijen, één naast het kasteel en de andere een beetje hoger naar het westen (de boerderij van Bellevue). Rond 1650, laten de Heren van Rahier hun kasteel herbouwen in een meer statige uitvoering, met torens en omringd door een gracht. Gilles de Rahier, de toenmalige Heer en zijn vrouw Margarita van Fraipont, zijn begraven in de kerk. U kunt hier hun grafsteen ontdekken.

Rond 1690, krijgt de zoon van Gilles de Rahier en Margarita Fraipont, de titel van Baron toegewezen. Als gevolg hiervan verhogen de nieuwe Baronnen van Rahier hun wapens.

In de achttiende eeuw, verwerven de « Rahiers » een aanzienlijk prestige en komen er steeds meer Herenhuizen waaronder de Baronie van Fraipont en Graaf van Esneux.

Na 1776 werd het kasteel langzaam verlaten omdat de afstammelingen de voorkeur gaven aan meer statige kastelen zaols die van Florzé en Harzé.

In 1811, is het kasteel van Rahier in slechte staat en de overlevenden van de familie besluit om het te verkopen. Het doet dan dienst als steengroeve om bijna geheel voor 1850 te worden gesloopt.

De overblijfselen van het oude kasteel werden gerestaureerd en geopend in 2009.

Bron : MAGAIN P., Rahier, Seigneurs et paysans, 2011.

OVERIGE INFORMATIE

Restauratie

November 1989 : overblijfselen van het kasteel op de monumentenlijst

December 1996 : afbreken van het dak en de binnenstructuur

December 1997 : oprichting van een vereniging

Mei 1998 : overnamen van het oude kasteel

April 2001 : start van de opgravingen

December 2005 : verlening van de bouwvergunning

November 2009 : officiële opening

 • Talen van bezoek :
  • Frans
 • Uitrusting/Services :
  • Sanitair
  • Parking
  • Seminariezaal
  • Douche
  • Autre(s) équipement(s)/service(s) Cuisine et vaisselle ; lave-vaisselle industriel ; mange-debouts ; tables et chaises
Personalia's
96 Rahier
4987
Stoumont
 • Gesproken talen :
  • Frans