Olne

  • Olne eglise
  • Maison communale olne
Olne egliseMaison communale olne

Het gemeentehuis dat zoals het fronton boven de ingang aangeeft in 1747 werd gebouwd, vertoont kenmerken van de rocaillestijl, een afwisseling van rode baksteen en kalkhoudende steen.

Links van de gevel werd aan het begin van de 20ste eeuw tegen de puntgevel een travee met openingen aangebracht die gelijkenissen met die van het bouwwerk vertonen.

Het interieur van het gemeentehuis is getooid met rijke decors in hout, gebeeldhouwde deuren, schoorsteenmantels, parket en trappen. De achtergevel springt uit ten opzichte van het terras en de tuin die met een stenen muur is afgeboord.

Aanvankelijk was de rijkswachtkazerne in het gemeentehuis ondergebracht. De verdiepingen deden dienst als woonvertrekken voor de rijkswachters terwijl in de kelders gevangenen werden opgesloten. Die kelders werden onlangs weer in gebruik genomen en bieden nu onderdak aan de gemeentelijke bibliotheek.

Al van in 1005 zijn er sporen van een kerk in Olne, op het ogenblik dat gronden tussen Soiron en Soumagne aan de kanunniken van St.-Adalbert werden geschonken. Het huidige bouwwerk dateert voor wat de toren betreft uit 1584 en wat de beuken en het koor betreft uit 1761.

De kerk die zich op een heuvel in het centrum van het dorp bevindt, wordt ingesloten door het vroegere kerkhof en door een muur van breuksteen die wordt onderbroken door de trap en door het hekken dat toegang biedt tot het portaal.

Het meubilair in de kerk is heel opmerkelijk: altaar en banken in eik, preekstoel, plafond in stuc, orgels, klokken en diverse cultusobjecten.

  • Talen van bezoek :
    • Frans
loading
Route naar :
37 rue du Village
4877
Olne
GPS adres
latitude : 50.5905
Lengtegraad : 5.74756
Personalia's
37 rue du Village
4877
Olne
  • Gesproken talen :
    • Frans