Natuurreservaat van de Chession en Vignoble

! COVID-19 maatregelen !
Wij raden u allereerst de website van deze dienstverlener te raadplegen om de openingsdata en de voorwaarden voor toegang tot de site op te vragen.
 • Réserve Naturelle du Chession

Dit natuurreservaat omvat Les Rochers du Vignoble (‘wijngaardrotsen'), de Pic Napoléon en het plateau van Chession. De contrasten binnen het natuurgebied zijn groot want men vindt er zowel een heel zonnige kalkrots, een oud terras van de Ourthe en een schaduwrijke, abrupte helling die uitkijkt over de samenvloeiing van de Ourthe en de Amblève. Op het plateau staan onder andere bergnachtorchis en grote keverorchis, twee orchideeënsoorten die houden van een voedselrijke, frisse omgeving. De ligging ten opzichte van de zon en het bodemtype maken dat hier wijngaarden kunnen goeien en dat was vroeger ook het geval. Getuigen daarvan zijn verschillende plaatsnamen uit de buurt, zoals Quai du Vignoble en Rue des Vignobles. Op het plateau van de Chession bevond zich vroeger een pre-Romeins oppidum waar protohistorische en later Gallische groepen mensen, beschutting kwamen zoeken. De enorme gladde wanden van de Rochers du Vignoble (‘wijngaardrotsen') zijn de restanten van een grote grot waarin ooit de Ourthe verdween. De rivier liep toen aan de voet van de Zwarte Rotsen en stroomde verder langs de andere kant van de heuvel waar nu de Sint-Maartentoren op staat. De mooie kalkstenen rotsen die vroeger met hun voeten in de Ourthe stonden (paleokliffen), torenen boven de linkeroever van de rivier uit. In de rotsspleten groeit beemdlangbloem en wimperparelgras, die leven van het regenwater dat langs de rots naar beneden sijpelt. De vlakkere stukken staan vol met dik vetkruid dat in zijn dikke, vlezige bladen water opslaat om de zomer door te komen, en met eenjarige planten die hier even snel verdwijnen als dat ze opduiken: in een tijdsspanne van slechts een paar weken tijd ontkiemen ze, ontwikkelen ze zich verder tot volgroeide planten, dragen ze vrucht en vormen ze zaden. De rest van het jaar komen ze hier enkel voor in de vorm van zaden. Vanuit Comblain gaan wandelingen 1 en 13 hier naar toe. Labels: Natura 2000, Gebied van Groot Biologisch Belang, natuurreservaat Geklasseerd Uitzonderlijk erfgoed. Honden toegelaten. Bus 97, 142, 342, 377, 442 Halte: Pont de Scay.

Openingstijden

Ontdekking-animatie : zie agenda

Vrij toegang op bewegwijzerde routes

 • Talen van bezoek :
  • Frans
 • Visites pour groupes :
  • Visites groupes
  • Permanente vrije bezoeken voor groepen
SLUITEN
De verlichte velden zijn aangeduid met een sterretje*
Mijn aanvraag
Mijn Gegevens
Je kunt zich ook aanmelden voor een van onze onderstaande extra diensten :
Bevestig je verzoek aub :
Volgens de Wet n° 78-17 van 06 januari 1978 van de Franse Nationale Commissie voor Informatica en Vrijheden (CNIL) over informatica, bestanden en vrijheden (artikel 36), kan de houder van het recht op kennisneming en waarvan informatie over hem incorrect, onvolledig, onduidelijk of gewijzigd is, of waarvan het gebruik, de communicatie of de bewaring verboden is, eisen dat deze informatie wordt gecorrigeerd, aangevuld, verduidelijkt, bijgewerkt of verwijderd. Gelieve dit in onderstaand formulier aan te geven indien u dit recht wil uitoefenen.
Personalia's
Mob : +33 +32484901321
Rue des roches
4170
Comblain-au-Pont
 • Gesproken talen :
  • Frans

Kaart