Natuurreservaat Les Tartines

! COVID-19 maatregelen !
Wij raden u allereerst de website van deze dienstverlener te raadplegen om de openingsdata en de voorwaarden voor toegang tot de site op te vragen.
 • Réserve naturelle des Tartines
 • 1. Comblain Tartines
 • 2. Comblain Tartines Dumoulin Stephane
Réserve naturelle des Tartines1. Comblain Tartines2. Comblain Tartines Dumoulin Stephane

Dit belangrijke gebied in de Ourthevallei is geklasseerd als een biologisch waardevolle site en nationaal natuurreservaat vanwege de rijke fauna en flora (orchideeën, vleermuizen...). Les Tartines (letterlijk ‘de boterhammen') bestaan uit Dinantiaanse kalksteen die rechtop is komen te staan en zijn het resultaat van differentiële erosie. De enorme, donkere stenen banken zijn hier recht komen te staan als gevolg van tektonische plaatbewegingen. Oorspronkelijk bestonden de rotsen uit een afwisseling van twee soorten koolstofhoudende kalksteen. De eerste soort was enorm hard maar de tweede was gevoeliger voor erosie. In de loop van de geschiedenis is de zachtere kalksteen weggeërodeerd door het stromende water terwijl de banken uit dolomietkalksteen, die meer magnesium bevatten, bestand bleven tegen de stroom. De rotsen staan loodrecht op de dalwand, waardoor één kant naar het noorden is gericht en de andere naar het zuiden. Dat levert erg contrasterende microklimaten op. Op deze spectaculaire rotsen groeit een mooie verzameling planten die typisch zijn voor een kalkrijke ondergrond. Onderaan de helling, waar verschillende bronnetjes ontspringen, is tufsteen zichtbaar. Deze steen het resultaat van korstvorming op mossen en andere planten door het enorm kalkrijke water. Om de prachtige site te bewaren en ongelukken te vermijden, wordt wandelaars gevraagd om niet af te wijken van de bewegwijzerde paden. Wie Les Tartines zelf wil gaan bekijken, kan de bewegwijzerde wandeling nr. 2 vanuit Comblain volgen. Onderweg komt u verschillende mooie uitkijkpunten over de valleien van de Ourthe en Amblève tegen. Label: Gebied van Groot Biologisch Belang, Nationaal Natuurreservaat, geklasseerd "Uitzonderlijk erfgoed". Honden toegelaten.

Openingstijden

Ontdekking-animatie: zie agenda

Vrij toegang op bewegwijzerde routes

 • Talen van bezoek :
  • Frans
 • Visites pour groupes :
  • Visites groupes
  • Permanente vrije bezoeken voor groepen
 • Uitrusting :
  • Parking
SLUITEN
De verlichte velden zijn aangeduid met een sterretje*
Mijn aanvraag
Mijn Gegevens
Je kunt zich ook aanmelden voor een van onze onderstaande extra diensten :
Bevestig je verzoek aub :
Volgens de Wet n° 78-17 van 06 januari 1978 van de Franse Nationale Commissie voor Informatica en Vrijheden (CNIL) over informatica, bestanden en vrijheden (artikel 36), kan de houder van het recht op kennisneming en waarvan informatie over hem incorrect, onvolledig, onduidelijk of gewijzigd is, of waarvan het gebruik, de communicatie of de bewaring verboden is, eisen dat deze informatie wordt gecorrigeerd, aangevuld, verduidelijkt, bijgewerkt of verwijderd. Gelieve dit in onderstaand formulier aan te geven indien u dit recht wil uitoefenen.
Personalia's
Telefoon : +3242479990
Rue de la Gare
4170
Comblain-au-Pont
 • Gesproken talen :
  • Frans