Natuurreservaat Heid des Gattes

! COVID-19 maatregelen !
Wij raden u allereerst de website van deze dienstverlener te raadplegen om de openingsdata en de voorwaarden voor toegang tot de site op te vragen.
 • Heid Gattes Ayw
 • Heid des gattes - ouest
 • Réserve naturelle Heid des Gattes
Heid Gattes AywHeid des gattes - ouestRéserve naturelle Heid des Gattes

Erkend Natuurreservaat La Heid des Gattes Het natuurreservaat La Heid des Gattes is een prachtig reservaat van ongeveer zestig hectare. Het wordt beheerd door de vzw Ardenne et Gaume. Tussen Remouchamps en Aywaille torent een subverticale rotswand hoog boven de rechteroever van de Amblève uit. Deze mooie klif geniet internationale bekendheid vanwege zijn uitzonderlijke plantengroei. Op een dunne, naar het zuiden gerichte kalkzandsteenafzetting groeien hier zeer zeldzame planten en vooral uitzonderlijke plantengemeenschappen. De poelen aan de voet van de rotswand zijn een broedplaats voor veel verschillende soorten amfibieën. Op de hopen steenpuin voelen zich dan weer veel reptielen thuis, waaronder muurhagedis en gladde slang. In de graslanden en op de dagzomende rotsen gonst het van de warmteminnende insecten. Maar het meest spectaculair zijn natuurlijk de slechtvalk en de oehoe, die vanuit de lucht over het reservaat waken. De Heid des Gattes is de steile zuidflank van de meest zuidelijk gelegen heuveltoppen van de Condroz die abrupt door de Amblève is uitgesleten. Vanaf de top van de klif kan u in zuidelijke richting het Ardennenmassief en de Calestienne (een leisteenrijk, lagergelegen deel van de Famenne) zien liggen, en in noordwestelijke richting ziet u het golvende landschap van de Condroz. De Heid des Gattes is bekend vanwege twee belangrijke geologische verschijnselen: de afzetting van Esneux, in dunne zandstenen banken, is vooral interessant voor plantkundigen en de afzetting van Monfort, in dikke zandstenen banken, wordt vooral ontgonnen door de steenindustrie. Bus 65 Halte Place Thiry Aywaille of Rue de la Reffe in Remouchamps. Trein Luik-Gouvy-Luxembourg, station Aywaille. Met de auto: parkeren kan voor de kerk van Sougné-Remouchamps. Hond aan de leiband toegestaan.

zie agenda / op aanvraag

Gratis toegankelijk via de paden

Openingstijden

zie agenda / op aanvraag

 • Talen van bezoek :
  • Frans
 • Uitrusting :
  • Parking
  • Picknicktafel
SLUITEN
De verlichte velden zijn aangeduid met een sterretje*
Mijn aanvraag
Mijn Gegevens
Je kunt zich ook aanmelden voor een van onze onderstaande extra diensten :
Bevestig je verzoek aub :
Volgens de Wet n° 78-17 van 06 januari 1978 van de Franse Nationale Commissie voor Informatica en Vrijheden (CNIL) over informatica, bestanden en vrijheden (artikel 36), kan de houder van het recht op kennisneming en waarvan informatie over hem incorrect, onvolledig, onduidelijk of gewijzigd is, of waarvan het gebruik, de communicatie of de bewaring verboden is, eisen dat deze informatie wordt gecorrigeerd, aangevuld, verduidelijkt, bijgewerkt of verwijderd. Gelieve dit in onderstaand formulier aan te geven indien u dit recht wil uitoefenen.
Personalia's
Telefoon : +3243844017
Sedoz ou Quarreux
4920
Aywaille
 • Gesproken talen :
  • Frans