Lorcé

  • Lorcé

« Lorceis » (Lorcé) wordt in 1130 door pater Wibald toegevoegd aan de Abdij van Stavelot-Malmedy. Het Hof van Justitie wordt in het centrum van het dorp Lorcé gevestigd, op de plaats, genaamd « Het Hof ». Hier leefden, volgens de overlevering, de monniken en de burgemeester. Dit « Hof » kwam aan het eind van de 14e eeuw in handen van de Froidcours en daarna in handen van de Aspremonts-Lynden (eind van de 16e eeuw).

Het dorpé Lorcé is gebouwd op een uitstekende rots met uitzicht op de vallei van de Amblève. De landbouw en teelt zijn de belangrijkste inkomsten voor de inwoners. Enkele staalfabrieken, welke in de 15e eeuw aan de Lienne worden gebouwd, verstrekken weinig werk aan de plaatselijke bevolking. In zijn testament uit 1 april 1672, beschrijft ijzersmid Jonathan de Pardieu, de inwoners van Lorcé als « arm en onwetend ». Hij besloot een school op te richten, welke gedurende de hele 18e eeuw functionneert. In het koor van de kerk in Lorcé vindt men een gedenkteken als eerbetoon hieraan.

Lorcé wordt aan het eind van het Oude Regiem beschouwd als revolutionair centrum. De overdadigheden van de monniken en de Mayeurs, de arme grond, het ruige klimaat en de aanwezigheid van één van de eerste bewoners van een vroege landgenoten Remacle Houssonloge, veroorzaken de eerste omwenteling in deze hoek van de Ardennen. Op de laatste zondag in augustus 1789, aan het eind van de mis, ontstaat de eerste daad van protest in het Prinsdom Stavelot-Malmedy. De boeren richten met hun wapens grote schade aan in de straten van Stavelot.

De vroegere kapel, gewijd aan Sint-Georges, zou in de 19e eeuw gebouwd zijn, maar volgens de overlevering, moet de oude uitkijktoren uit het Gallo-Romeinse rijk op deze plek gestaan hebben.

Het gebouw heeft een uniek schip en een rechthoekig koor. De westelijke toren werd herbouwd in 1682. Het leistenenapparaat en de kettinghoek worden in de 19e eeuw vernieuwd. Na deze renovatie heeft de toren twee klokken. ). Tijdens de Tweede Wereldoorlog, ondergaan deze klokken het lot als vele anderen klokken: ze worden verwijderd door de Duitsers met als doel het leger van wapens te voorzien. Maar gelukkig blijven ze behouden. Na een uitgebreide zoektocht, zijn ze op wonderbaarlijke wijze teruggevonden in een antiekwinkel en geïdentificeerd dankzij hun inscripties.

  • Talen van bezoek :
    • Frans
Personalia's
4987
Stoumont
  • Gesproken talen :
    • Frans