Gemeentelijk museum van Amay

 • Musée communal d'Archéologie et d'Art religieux - Amays - vue extérieure
 • Musée communal d'Archéologie et d'Art religieux - Amay - sarcophage de sancta Chrodoara
 • Musée communal d'Archéologie et d'Art religieux - Amay - châsse de ste Ode
 • Musée Amay
 • Musée Amay 02
 • Musée Amay 03
 • Musée Amay 04
Musée communal d'Archéologie et d'Art religieux - Amays - vue extérieureMusée communal d'Archéologie et d'Art religieux - Amay - sarcophage de sancta ChrodoaraMusée communal d'Archéologie et d'Art religieux - Amay - châsse de ste OdeMusée AmayMusée Amay 02Musée Amay 03Musée Amay 04

Bezoek aan het archeologisch museum

Het museum voor archeologie en religieuze kunst is gevestigd in het klooster van de collegiale kerk van St. Georges en St. Ode van Amay sinds de restauratie voltooid werd in 2001. Hier wordt ook de relikwieënkast (13de eeuw) en de sarcofaag (Merovingische periode) van Sancta Chrodoara bewaard, parels van het Waalse erfgoed.

De tentoongestelde stukken zijn voornamelijk afkomstig van de opgravingen in het historisch centrum, rond en in de collegiale kerk van Amay, maar ook van opgravingen in de streek in de buurt van de archeologische cirkel van Hesbaye-Condroz sedert 1959. Amay bestaat al sinds de Gallo-Romeinse periode en levert ontroerende getuigenissen van het leven van de inwoners. De opgravingen hebben de rijke lokale geschiedenis aan de oppervlakte gebracht: munten, vaatwerk, juwelen en andere voorwerpen komen tot leven als we ons het leven van hun oorspronkelijke eigenaars trachten voor te stellen.

In het museum en de collegiale kerk worden uitzonderlijke religieuze kunstwerken tentoongesteld: standbeelden, Christusbeelden, diverse geloofsvoorwerpen, schilderijen ...

Het gemeentelijk museum van Amay is gewijd aan de archeologie van de gemeente zelf en van haar omgeving. De prachtige vaste tentoonstelling draagt de naam Mosa Nostra en getuigt van de geschiedenis van de Merovingische Maas, van Verdun tot aan Maastricht.

We ontdekken een actieve, rijke rivier tussen de 4de en de 8ste eeuw, die functioneert als een ware bron voor beschaving over een traject van 900 km, van Verdun tot Maastricht. Op haar weg ligt uiteraard ook Amay. Een prachtig staaltje van ambachtswerken wordt tentoongesteld, van keramiek over steen, brons, ijzer, glas tot zelfs geweien van herten. Bovendien wordt de maatschappelijke context van de Merovingische heerschappij uit de doeken gedaan, compleet met bisschoppelijke paleizen, handel, scheepvaart en antropologie.

Kom het verleden en de geschiedenis van de streek (her)ontdekken!

Het museum is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit via een lichte helling. Het museum is volledig gelegen op de benedenverdieping en heeft geen trappen.

Openingstijden

Van dinsdag tot en met zaterdag van 9-12 u

 • Talen van bezoek :
  • Frans
 • Visites pour groupes :
  • Visites groupes
SLUITEN
De verlichte velden zijn aangeduid met een sterretje*
Mijn aanvraag
Mijn Gegevens
Je kunt zich ook aanmelden voor een van onze onderstaande extra diensten :
Bevestig je verzoek aub :
Volgens de Wet n° 78-17 van 06 januari 1978 van de Franse Nationale Commissie voor Informatica en Vrijheden (CNIL) over informatica, bestanden en vrijheden (artikel 36), kan de houder van het recht op kennisneming en waarvan informatie over hem incorrect, onvolledig, onduidelijk of gewijzigd is, of waarvan het gebruik, de communicatie of de bewaring verboden is, eisen dat deze informatie wordt gecorrigeerd, aangevuld, verduidelijkt, bijgewerkt of verwijderd. Gelieve dit in onderstaand formulier aan te geven indien u dit recht wil uitoefenen.
Personalia's
Telefoon : +3285314448
2 Place Sainte-Ode
4540
Amay
 • Gesproken talen :
  • Frans