Gastronomie en terroir

De provincie Luik is een land van streekproducten en gastronomie. Geniet van de vele regionale klassiekers en ervaar de explosie aan smaken en geuren.


Luikse balletjes: het favoriete streekgerecht

Een van de populairste streekgerechten zijn de Luikse balletjes. Andere beroemde streekklassiekers zijn de Luikse salade, gans op de wijze van Wezet, de echte Luikse koffie en natuurlijk de Luikse wafel. Stuk voor stuk heerlijke en inmiddels beroemde streekgerechten.


Rijke kennis en traditie op het vlak van charcuterie

In de provincie Luik zijn we trots op de tradities en kennis van onze meester-charcutiers en gastronomische confreries. Dit blijkt wel uit het enorme aanbod aan traditionele producten zoals fijne vleeswaren, terrines en boudin (bloedworst, in meer dan 30 soorten).


Bier, stroop, kaas en chocolade... bijzondere lekkernijen

De Luikse biertraditie wordt voortgezet door enkele gepassioneerde ambachtelijke brouwers die goddelijke dranken aanbieden, zoals Curtius, Elfique, Warsage, Botresse, Saint-Antoine, enz.

De Luikenaren, alchemisten en feestneuzen sinds mensenheugenis, benutten de natuurlijke rijkdommen van hun land om de lekkerste brouwsels te maken. Zoals cider, peket, wijn van de heuvels langs de Maas, het Elixir van Spa en zelfs een internationaal bekroonde Belgian Single Malt Whisky

De Luikse stroop op basis van appels en peren uit de boomgaarden van het Land van Herve is de onmisbare begeleider van onze streekgerechten. Onze beroemde Hervekaas is de enige Belgische kaas met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).

Belgisch bier en onze beroemde frieten kent iedereen. Maar het is de chocolade die België echt wereldberoemd heeft gemaakt. De heerlijke creaties van de ambachtelijke meester-chocolatiers Jean-Philippe Darcis en Jean Galler zijn wereldberoemd. Hun makarons, kattentongen, grand cru-chocolade, roomijs en patisserie weten alle lekkerbekken te verleiden.