Bru

  • BRU - site aujourd'hui
  • Bru fontaine
  • Bru
BRU - site aujourd'huiBru fontaineBru

Het gehucht Bru ligt in het midden van de Ardense bossen tussen de dorpen Lorcé en Chevron. De naam "Bru" komt uit het ruisen, geproduceerd door het vrijkomen van gas, uit de wateren van de bron (carbo-gasvormige bron). De natuurlijke rijkdommen van deze regio zijn verrassend gevarieerd en overvloedig: ijzer, mangaan, koolzuur en leisteen.De bronnen van Chevron zijn bekend sinds de oudheid. Een kaart waarin het Luxemburgse grondgebied van het Romeinse Rijk in de 4e eeuw NC bewaard in de archieven van het Vaticaan, wordt al gesproken over zure bronnen in de buurt van de Amblève. Gezien hun ligging, kan het niet anders of het betreft de bronnen van Chevron. In 814 zijn deze bronnen aan de Abdij van Stavelot toegewezen door een donatie van Lodewijk de Vrome, zoon van Karel de Grote. Tot in de zeventiende eeuw, werden ze gebruikt door de monniken van de Abdij van Stavelot en de mayeurie van Chevron. Op 3 december 1718 geeft de Prins Abt van Stavelot toestemming voor het uitbaten van het bronwater aan De Heer Presseux van Hautregard (erfelijke officier van Chevron). Hij transporteert het water naar de verschillende omliggende dorpen. In de loop van de 18e eeuw, onder invloed van de grote handelaarts uit Luik, begint het water van de bronnen van Chevron concurreren met dewateren van Spa op de Luikse en buitenlandse markten. Aan het eind van de 18e eeuw (gekenmerkt door de Franse Revolutie) stort de watermarkt in. Chevron werd toen de eigenaar van de bronnen van Bru, maar er moet nog een eeuw gewacht worden voordat het water van Bru gecommercialiseerd wordt. Aan het eind van 19e eeuww, probeert Chevron de bronnen te verkopen, maar de toegang tot het hart van de Ardense bossen schrikt potentiële kopers af. De gemeente overweegt van ?? subsidie. In 1903 is de eerste industriële uitbating van het bottelen van het water een feit. In 2001 word de fabriek naar Lorcé verplaatst.

De Geschiedenis

1903 De eerste industriële toepassing van het bottelen van het water wordt gecreëerd. In 1925 werd ze de « Compagnie Génerale de Chevron SA ».

1934 De bronnen worden beschermd door de eerste beschermende perimeters van België

1942 De « Compagnie Génerale de Chevron SA » werd gekocht door het bedrijf Financiën en Industrie (in handen van Ernest Wood).

1981 De groep Spadel neemt de directie van de bronnen Bru over.

1982 Oprichting van een nieuwe markt "licht sprankelend water" naar aanleiding van de lancering van "Bru ... het parelende water".

1985 Spadel hernoemt het bedrijf « Bru-Chevron SA ».

1994 Oprichting van het eerste toezichtsgebied van België, een gebied van 3865 ha voor de bescherming van het mineraalwater van Bru Chevron.

1996 Bru-Chevron ontvangt de ISO 9002 kwaliteitserkenning.

1999 Bru-Chevron ontvangt de ISO 14001 certificatie voor haar milieugericht management.

2001 Nieuwe fabriek in Lorcé.

2006 Naar aanleiding van de verhuizing van de fabriek naar de nieuwe productielocatie in Lorcé, investeert Spadel € 1.500.000 om de oude site aan de natuur terug te geven en plant daar 400 struiken om de oorspronkelijke biodiversiteit te herstellen .

2006 Lancering van niet-bruisend mineraalwater.

2009 "Bru for two" : de lancering van een 80cl-fles met natuurlijk bruisend water.

2.010 Verandering van het assortiment flessen

  • Talen van bezoek :
    • Frans
Personalia's
Bru
4987
Stoumont
  • Gesproken talen :
    • Frans