Broederschappen

Genootschap van de wijnbouwers van Le Petit Bourgogne van Sclessin

Het genootschap van de wijnbouwers van Le Petit Bourgogne, opgericht in 1973 om de wijnbouw een nieuwe impuls te geven, is al sinds 1092 aanwezig op de heuvels van de Maas. De wijngaarden van Sclessin hebben lange tijd een rode wijn geproduceerd die zeer werd gewaardeerd door de Franse soldaten: 'le petit bourgogne' van Sclessin. Door een ommekeer van het lot geniet men tegenwoordig in Sclessin van wijn uit de Bourgogne, in september tijdens de Waalse Feesten en het Kapittelfeest.

 
Genootschap van de Cuveliers van Cîteaux en Serranius

In de 12e eeuw stichtten gelovigen van de orde van Cîteaux, in de Bourgogne, de abdij van Val Saint-Lambert in Seraing (Serranius in het Latijn). Tot hun verbanning in de 18e eeuw produceerden zij de wijn die was bedoeld voor de liturgie (en waarschijnlijk ook voor de consumptie). Het Genootschap van Cîteaux en Serranius wil de smaakpapillen en het hart van degenen die het geluk hebben om de wijn te proeven laten genieten, en wel tijdens de Waalse Feesten en het Kapittelfeest, de donderdag van Hemelvaart.

 
Genootschap Le Vin du Perron

Dit in 1971 opgerichte genootschap wilde de herinnering levend houden aan de wijnbouw op de Stattis-heuvels en aan de wijnbouwers van weleer, de nieuwe aanplant van de wijnstok stimuleren, bijdragen aan de wederopleving van de lokale folklore en de vriendschapsbanden met de diverse verenigingen uit Hoei in ere houden. Vandaag de dag wordt er in Hoei niet alleen gesproken over wijn, maar men drinkt het ook... gekoeld en met mate uiteraard.