Broederschappen

De broederschap van Herve

De broederschap van Herve werd opgericht op 25 maart 1967 door het Syndicat d’Initiative en Royal Herve-Attractions (toeristische diensten). Het telt sindsdien tal van prominente figuren die onze kaas vertegenwoordigden in België, Nederland, Duitsland en uiteraard in Frankrijk, waar het verbroederd is met de Confrérie soeur des Maîtres Vignerons de Vacqueyras. Het broederschap dat mee opgericht werd door de Syndicat d’Initiative van de stad Herve, steunt ook een van de grootste carnavalstoeten van Wallonië, de Cavalcade van paasmaandag.
Om toegelaten te worden tot de vereniging is er een intronisatie die bestaat uit drie proeven die toegang geven tot de rang van Ridder: ruiken aan de kaas, hem beoordelen en de zachte van de pittige onderscheiden, en dan een lofrede improviseren als huldiging aan de kaas.
De kaas van Herve is dankzij haar naam en smaak over de hele wereld bekend en hij laat niemand onverschillig. De kaas eet men op elk uur van de dag, al dan niet vergezeld van zijn streekbroeder, de appel- en perenstroop, en een lekker abdijbiertje. Hij is het levend symbool van het erfgoed van het groene Plateau van Herve.


Genootschap Le Roux

Het genootschap Le Roux uit Ayeneux (Soumagne) beschermt sinds 1991 de lokale schapenmelk, met als beroemdste kaas de Roux des Carmes. Deze wordt gebruikt in een speciale tartiflette, de tartirouflette.
Het genootschap laat u graag kennismaken met deze kazen onder het genot van een glas Bourgogne-Côte Chalonnaise, afkomstig uit partnerstad Mellecey. Sinds enkele jaren komen de opbrengsten van het genootschap ten goede aan verenigingen of activiteiten die zich inzetten om ziekte of handicap te bestrijden.

 
Heerlijkheid Le Remoudou

Heerlijkheid Le Remoudou werd opgericht in 1960 in Battice (Herve), op basis van het feit dat in 1512 een plaatselijke landheer het eeuwenoude recept van de Hervekaas had laten optekenen in het register van Herve.
Het genootschap wil de culinaire kwaliteiten van de Hervekaas onder de aandacht brengen door er een folkloristisch element aan te verbinden. Het jaarlijkse kapittel vindt plaats in augustus.


Genootschap Les Magnêus d’Makêye

De bewoners van de naburige dorpen van La Gleize (Stoumont) gaven de inwoners van dit dorp de naam 'magneus d’makêye' (mangeurs de maquée - kaaswrongeleters). In moeilijke tijden verkochten de Gléh’tès hun boter namelijk liever in de stad en besmeerden zij hun boterhammen met 'maquee', kaaswrongel.
Dankzij het in 1965 opgerichte genootschap Les Magnêus d’Makêye is de kaaswrongel in ere hersteld. En dit wordt elk jaar gevierd op 1 april, tijdens het Kapittelfeest en het banket, dat tevens de gelegenheid is om nieuwe leden te installeren.