Broederschappen

Genootschap Le Bon Métier des Brasseurs

In het kader van de viering van het duizendjarig bestaan van het prinsbisdom Luik in 1980 werd het genootschap Le Bon Métier des Brasseurs (het goede brouwersambacht) opgericht, om één van de 32 ambachten van de stad Luik voort te zetten. De organisatie promoot niet één bier in het bijzonder, maar de dienst van het bier: de gehuldigde leden moeten als proef volgens de regels der kunst een glas Jupiler tappen aan de pomp, voor de ogen van de beste tapper van het voorgaande jaar.


De Compagnons van de Cervoise van Anthisnes

Het dorpje Anthisnes staat bekend om zijn donjon uit de 12e eeuw. Hierin is het Bier- en Peketmuseum van de Avouerie gevestigd. Daar gaf in 1983 een groep jonge inwoners van Anthisnes een nieuwe impuls aan dit kwaliteitsbier. De Compagnons van de Cervoise van Anthisnes beschermen het verleden en de rijke traditie van dit bier. Hun Latijnse devies luidt: Unus Papa Romae, Una Cerevisia Antinae (Eén paus in Rome, één cervoise in Anthisnes).


De Discipes Da Charlemagne

De Discipes Da Charlemagne ontlenen hun naam aan het geschil dat de gemeenten Jupille en Herstal sinds mensenheugenis verdeelt, namelijk de kwestie van de geboorteplaats van Karel de Grote. Maar in 1944 werd het genootschap opgericht, ter ere van het lokale bier de Piedboeuf. Sindsdien hebben de Discipes altijd hun devies nageleefd, 'Plezier hebben om anderen te plezieren', en dat betekent ook dat zij diverse verenigingen in de regio steunen.


De Orde van Sint-Antonius van Blehen

In januari eren diverse dorpen Sint-Antonius de Kluizenaar, ook wel Sint-Antonius met het varken genoemd. In Blehen, waar er een heilige plaats aan hem is gewijd die hij deelt met Sint-Petrus, komen elke zondag na 17 januari de 'monniken' bijeen op het
kerkplein voor de veiling van de halve varkenskoppen. 
Het bier van dit genootschap, La Cuvée de Saint-Antoine, wordt in het dorp gebrouwen, en wel in brouwerij Le Flo.


Tchantchès

Het Tchantchès-genootschap werd opgericht in 1969, om de Luikse folklore en gastronomie te bevorderen. Hét kenmerk van dit genootschap zijn de levende marionetten, zoals Tchantchès en zijn vrouw Nanesse. Dit zijn de twee belangrijkste personages van het Luikse marionettentheater. Het genootschap beschermt drie producten: twee bieren en de 'bouquette', een flensje van boekweitmeel, dat wordt gegeten met (bruine) suiker of Luikse stroop.