Asbl "Bières de l'Abbaye de Flône"

  • Bières Abbaye de Flône - Logo
  • Bières de l'Abbaye de Flône - Cuves
  • Bières de l'Abbaye de Flône - Photo de l'Equipe
  • Bières de l'Abbaye de Flône - cuves en inox
  • Bières de l'Abbaye de Flône - Rollup
Bières Abbaye de Flône - LogoBières de l'Abbaye de Flône - CuvesBières de l'Abbaye de Flône - Photo de l'EquipeBières de l'Abbaye de Flône - cuves en inoxBières de l'Abbaye de Flône - Rollup

Geschiedenis

1075: de orde van de Augustijnen vestigt zich in de abdij.

1139: De prior - die deel uitmaakte van de kanunniken van Sint-Augustinus - trekt de eerste gebouwen van de toekomstige brouwerij op. In 1550 is de brouwerij operationeel onder Philippe d’Orjo (1545-1555), de abt waarvan de imposante grafsteen bewaard bleef in de kerk. De brouwerij onderging veranderingswerken in de 17de en 18de eeuw, en is het oudste deel van de gebouwen van Bethanië.

In 1921 werden de gebouwen gekocht door de "Dames de l’instruction chrétienne" om er hun hoofdvestiging van te maken. De abdij herbergde nu een katholieke school en er werd een meisjesinternaat geopend. In 1977 is het instituut toegankelijk voor zowel meisjes als jongens. Ook externe leerlingen zijn welkom. Er worden bijgebouwen opgetrokken en via een overdekte doorgang boven de Romeinse steenweg komt men bij "kasteel GOFFART" uit 1905. In de jaren 1990 wordt er een sporthal gebouwd. Nu telt de lagere school meer dan 400 leerlingen en de middelbare school meer dan 850.

In 2014 besliste een groepje vrijwilligers van het "BEERTEAM" om een bier genaamd "Cuvée d'Orjo" op de markt te brengen, ter nagedachtenis van de abt-brouwer uit de periode 1535-1555. Het bier wordt op ambachtelijke wijze met een beperkte productiecapaciteit (500 l/ketel) gebrouwen door de microbrouwerij "du Flo" van Blehen (Hannut). Het eerste schooljaar 2014-2015 werden zowat 9000 flesjes meester gemaakt tijdens verschillende schoolactiviteiten (fancy fair, sportdag, kerstmaaltijd enz.).

Aangezien een school niet in de eerste plaats uit is op winst bij het brouwen van bier, wordt in juni 2015 de vzw "Bières de l’Abbaye de Flône" opgericht met als maatschappelijk doel de verbetering van een goede leefomgeving binnen de school, ondersteuning voor pedagogische schoolprojecten en voor het erfgoed van de abdij.

Momenteel streeft de vzw ernaar om op korte termijn het label "BELGSICH ABDIJBIER" te verkrijgen van de Belgische brouwersfederatie.

Hierdoor zijn we genoodzaakt om samen te werken met een nieuwe brouwerpartner, "La Binchoise", die beschikt over productiecapaciteiten die meer aansluiten bij de vereisten van de grootdistributie. Het brouwersteam van "La Binchoise" biedt ook tal van mogelijkheden voor het ontwikkelen van onze recepten (een biersoort met een wat vrouwelijker karkater, biobier enz.) en voor activiteiten die aansluiten bij ons maatschappelijk doel, aangezien ze al jarenlang samenwerken met de abdij van "La Brogne" en "Bonne Espérance" (Henegouwen).

Deze productie is operationeel sinds januari 2016.

Voor meer inlichtingen kan u terecht op onze website: http://www.abbayedeflone.be/

SLUITEN
De verlichte velden zijn aangeduid met een sterretje*
Mijn aanvraag
Mijn Gegevens
Je kunt zich ook aanmelden voor een van onze onderstaande extra diensten :
Bevestig je verzoek aub :
Volgens de Wet n° 78-17 van 06 januari 1978 van de Franse Nationale Commissie voor Informatica en Vrijheden (CNIL) over informatica, bestanden en vrijheden (artikel 36), kan de houder van het recht op kennisneming en waarvan informatie over hem incorrect, onvolledig, onduidelijk of gewijzigd is, of waarvan het gebruik, de communicatie of de bewaring verboden is, eisen dat deze informatie wordt gecorrigeerd, aangevuld, verduidelijkt, bijgewerkt of verwijderd. Gelieve dit in onderstaand formulier aan te geven indien u dit recht wil uitoefenen.
Personalia's
2 Chaussée Romaine
4540
Amay
Mob : +33 +32496791335
  • Gesproken talen :
    • Frans
loading
Route naar :
2 Chaussée Romaine
4540
Amay
GPS adres
latitude : 50.55796
Lengtegraad : 5.33558